|
 |
|
|
GIDALARDAKİ TEHLİKENİN FARKINDA MISINIZ ?
|
|
|
|
Gıda ürünlerinde en çok karşılaşılan hile çeşidinin taklit olduğunu tüm tüketiciler gerek basın yayın organları aracılığı ile gerekse kulaktan kulağa yayılan bilgiler aracılığı ile öğrenebilmektedir.Tağşiş; Kısaca, bir ürünün doğallığının başka bir ürünle bilinçli veya bilinçsiz olarak değiştirilmesi anlamına gelir. İnsan sağlığı açısından risk taşımayan, daha sağlıklı, raf ömrü daha uzun ve fonksiyonel gıda üretimi ve benzeri amaçlarla yapılan tağşiştir. Diğer yandan yüksek kaliteli ürüne daha düşük kalitede ürünler katarak yapılan bir işlemdir.
SAHTECİLİĞİ NASIL YAPIYORLAR?
Tüketicileri aldatmak için kullanılan bir çok hileye örnek olarak gerçeğe uymayan reklam yapılması, gerçeğe uymayan etiket kullanılması, daha üstün kaliteli gıdaları taklit edilmesi, ürünün standardından düşük veya farklı özellikle satışa sunulması, ambalajın tüketiciyi yanıltıcı nitelikte olması, etikette bulunması gereken bilgilerin rahat görülebilecek şekilde olmaması, suni (yapay) bazı tat, boya ve kimyasal koruyucular içerdiği halde bunların etiketlerde belirtilmemesi gibi aldatıcı yöntemler kullanılabilmektedir.
SIKÇA KARŞILAŞILAN BAZI HİLELER
Üreticilerin yaygın olarak kullanılan gıda ürünlerinin içeriğini değiştirdiğini ve hileye başvurduğunu ,özellikle sucuk, salam, sosis yapımında içerisine sakatat veya kanatlı etlerin kemiğinin üzerinden sıyrılmış mekanik kıyma konulması. Beyaz peynirde yağ oranında hile yapılarak, mayalamadan önce sütün yağı alınması, nişasta ve bitkisel yağlarda katılması,su tutucu katıması; Kıvam arttırmak ve yine su tutması için ayrıca jelatin katılması, Pul biberde de kırmızılığı artırmak için boya maddesi katılması, Kıymada ise kedi-köpek için ayrılan kemikler kıymaya katılıp satılması, Bunun yanında, tavuğun gagası, tırnağı bile kıymaya katılması, Sütün uzun süre dayanması için sütün yağı çekilmesi, su katılması, asitlik gelişimini maskelemek amacıyla nötrleyici maddeler kullanılması örnek verilebilir.
|
|
|
|
|
|
 |
|